Suntem în plin avânt tehnologic, iar ecranele încep să acapareze hârtia și stiloul. Există un real pericol să uităm să folosim banalul intrument de scris și foaia de hârtie, pericolul fiind cu atât mai mare în rândul tinerilor. Numeroase studii demonstrează riscurile grave la care sunt expuși copiii de vârstă mică în condițiile folosirii intensive a tehnologiei (violență, fragmentarea atenției, scăderea imaginației șamd).
Ziua scrisului de mână, pe care întreaga lume o sărbătorește pe 23 Ianuarie, le amintește oamenilor să aprecieze scrisul de mână și să își perfecționeze caligrafia. Dar… de ce 23 ianuarie? În primul rând, pentru că este ziua de naștere a primului om care a semnat Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, John Hancock. În zilele noastre, în SUA numele John Hancock este similar cu “semnătură”, potrivit site-ului specializat în istorie, history.com.
Pornind de la aceste date, în 1977, Asociația Americană a Producătorilor de Instrumente de Scris a declarat ziua de 23 ianuarie drept Ziua Internațională a scrisului de mână, pentru a promova vânzarea stilourilor, pixurilor și a hârtiei. Însă istoria scrisului de mână merge mult în istorie. Scrierea a apărut în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, în zona Mesopotamiei, fiind considerat un pas uriaş în evoluţia omenirii, care a putut astfel să transmită informații prețioase generaţiilor viitoare şi popoarele au putut să facă schimb de cunoștințe.
În ziua de astăzi, statisticile arată că 3 sferturi dintre români mai folosesc astăzi scrisul de mână pentru a completa diferite acte sau cereri.
Doar 27% mai scriu felicitări sau scrisori de mână.
Alte date interesante legate de obiceiurile românilor legat de scrisul de mână:
60% fac liste cu obiective personale;
56% iau notițe la întâlniri de business sau în interes de serviciu;
40% fac liste cu sarcini pentru serviciu
Folosind scrisul de mână și diferite anumite tehnici terapeutice de journaling (tehnica jurnalului) ne putem reduce anxietatea, ne putem îmbunătăți memoria și obține mai multă claritate. Meritele practicii jurnalului, ca mijloc de introspecție și de autoexprimare, au fost recunoscute pe scară largă. Cu toate acestea, noi studii științifice au dezvăluit mai multe moduri în care scrisul este benefic pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Impactul emoțional al evenimentelor traumatice poate fi atenuat prin procesul terapeutic de a scrie despre gândurile și sentimentele proprii cu privire la eveniment. Pentru a ajuta adolescenții să scrie mai frumos și să se cunoască mai bine, Asociația TOTUL ESTE POSIBIL a publicat jurnalul EU SUNT, un material care le oferă tinerilor nu doar posibilitatea de a-și exersa caligrafia, ci și de a-și transmite trăirile, ideile, experiențele de viață. Astfel, în cele aproximativ 100 de pagini de jurnal, ei pot scrie despre amintiri frumoase, muzica preferată, obiceiurile alimentare și cele de somn, oamenii pe care îi plac sau nu, cum văd lumea peste 1.000 de ani și foarte multe altele!
Numeroase studii au indicat faptul că jurnalul și alte forme de scriere expresivă pot ajuta la ameliorarea stresului, a disperării și a anxietății. Implicând atât emisfera stângă, cât și cea dreaptă a creierului, se crede că scrisul îmbunătățește comunicarea între zonele creierului responsabile de reglarea emoțiilor. Astfel, prin schimbul de informații între regiunile creierului, am putea fi capabili să ne recunoaștem și să ne controlăm mai bine emoțiile. Scrierea despre experiențele proprii poate ajuta o persoană să își înțeleagă mai bine răspunsurile emoționale, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor metode mai eficiente. Ne dorim ca jurnalul EU SUNT să ghideze toți participanții în campania națională de caligrafie “SCRIU FRUMOS!” nu doar către un scris mai frumos și ordonat, ci și către descoperirea de sine.
Campania de caligrafie care se desfășoară pe tot parcursul lunii ianuarie, se adresează și copiilor preșcolari, cât și celor de învățământ primar. Cele 2 tipuri de resurse puse la dispoziția acestora sunt planșele cu semne grafice, cât și cărticica de caligrafie, ABC cum pot să scriu orice. Planșele digitale cu semne grafice, precum: punctul, linia orizontală, verticală, oblică, bastonașe, cercuri, semicercuri, pătrat, triunghi, bucle și multe altele. Cărticica de caligrafie ABC conține pagini pentru exersarea litererelor de tipar, a celor de mână și a literelor, poezii, precum și activități de recunoaștere a sunetelor.
Partenerul acestei campanii naționale de caligrafie este Essilor România, compania care ni s-a alăturat pentru al doilea an consecutiv demersului de susținere a scrisului de mână în rândul copiilor și adolescenților. Pe lângă materialele tipărite (caiete de caligrafie, jurnale, agende, caiete clasice), listei de articole donate cu sprijinul financiar al Essilor România s-au adăugat instrumente de scris precum: creioane, pixuri și stilouri.
Peste 1.000 de copii din tot cuprinsul țării s-au alăturat programului prin care învață să scrie mai frumos, de mână.
Și tu poți ajuta campaniile noastre! Alătură-te comunității de oameni buni de pe Patreon și susține cu o donație lunară activitatea asociației: https://www.patreon.com/TOTULESTEPOSIBIL